Laiki ( Marknaden )

Sondag.
Marknad!!!!!
Jag har varit i Grekland snart i 4 veckor, dvs fyra ggr pa marknaden.
Jag ar sjukligt fortjust i marknaden, jag letar guldkorn, man kan hitta det dar, ja nu menar jag inte riktigt guld, sa klart!
Man kan hitta nagot att ha i all skit menar jag.
Jag har, vare sig jag vill eller ej borjat fa sallskap, mannens syster har helt plotsligt borjat folja med...
Kul  forsta ggn men inte nu langre, marknaden var mitt eget lilla aventyr, ensam strosad jag ( las knuffades jag...) omkring i min egen lilla varld. Utan barn och karl och fick ga i min egen takt kolla pa det jag ville etc. Nu ska vi ga tillsammans och titta, vanta pa den andra och leta efter den andra nar nagon knuffat bort oss. Syster ar en meter lang sa att hitta henne i mangden nar hon tappats bort ar ett javla letande i sig.
Idag blev jag sjalv overkord av en 150kilos biff som inte bara krossade tarna pa mig utan som ocksa tog sonder mina skor.
MINA LAIKI SKOR som jag kopt for 5euro!!!
Och allt detta for att syster yster fastnat i ett stand och vande och vred pa en kladtrasa i 15min.

Na marknaden ar bast pa egen hand, utan sallskap och utan feta karringar som inte kan halla balansen i vimlet av 20 000 manniskor!

Som tur var har jag en sondag kvar, kanske kan jag smuggla ner somnmedel i systers te kvallen innan sa jag far ga sjalv, en sista gang innan det ar dags att dra hem till Sverige.

Idag.

Nu har papous kommit hem ( han ar sjomans kock, sager man sa? ).
Alla ar overlyckliga......Not!
Pga pengarna heter det, men jag vet battre.
Att giftas in i ett planerat aktenskap av foraldrarna rekommenderas inte.
Det ar fan sa svart att fa de att funka nar man alskar varandra.....

Sa nu har vi underhallning av diverse bathistorier for en hel manad framover.
Tyvarr hander det ju sallan skitspannande saker med 60 man i en bat i flera manader, sa vi far noja oss med langdragna historier om matlagning, sprit, billiga cigaretter och gamla kanda anektoder som vi hort 1000ggr, och da har jag bara tillhort familjen i 4ar....agghhh...hur manga ggr har resten av familjen hort dem?????

Han fick ett gott mottagande av Storebror som verkligen kommit igang med grekiskan, han kan mer ord an jag visste.
- Ella xodros, xodros xodros. Eisai xodros, re!!!!
( Kom igen tjockis, tjockis, tjockis. Du ar tjock du!!!!)
Och sen ett par knutnavslag i kaggen for att verkligen understryka orden....

Han har blivit en san riktig grekbastardunge som skriker och harjar att jag vet inte om snalla dagis vill ha honom tillbaka..
Jag vill ha min snalla son tillbaka, det har vilddjuret kan jiajia behalla. Jag anser att mestadels av det ar hennes fel att han blivit en san brats.
Mormodrar har en javla formaga att inte kunna ryta i, sa i stallet tar ungen ton och tar over huset.
Svenska mormodrar ar inte battre....
- Ska vi byta bloja, var en typisk mormor fras ( nar blojor fortfarande anvandes ) nu ar standard frasen:
- Ska vi sova nu????
Vad tror ni svaren var pa fragorna???
NNNNNNNNNNNNNNNNNNNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ!

Men om du fragar mig mormor sa svarar jag:
-Ja snalla mamma, lat mig sova nu....

Och du snalla snalla lillebror, Lat mig sova for fan!

Semestern, del 1

Ahhhh...
Jag minns den som en svag drom...
Jag har ju liksom landat i verkligheten igen, och den ar tyvarr valdigt brutal och trottsam om an valdigt valdigt kar.
Jag alskar mina barn och skulle inte vilja byta bort dem mot nagonting.....nja....ja..det skulle vara for den dar Dolce Gabbana sponstringen da....
Vi bor inhysta hos farmor (jiajia) och det sager ju det mesta. Kanner mig som en 34 arig tonaring, och jag har finnar. Passar ju utmarkt.
Hon stadar.
Hon lagar maten.
Hon tar hand om barnen.
Hon baddar.
Hon, hon hon honnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Ibland blir det for mycket av det goda, speciellt nar Storebror tittar pa mig med stora ogon och undrar vem jag ar!
Forovrigt har han sagt att han ska stanna har och inte atervanda till Sverige ( och det har inte ens nagot med vadret att gora!!!) och att jag ar en kako paidi ( styggt barn ).....ja jag kanner mig ju som ett barn sa.....

Ater till Semestern.
Jag gick upp 2 kilo pa fem dar.
Da fattar man ju hur mycket mat och dryck man slangt i sig....och allt dar emellan som man "unnat" sig for att det ar semester....fan!

Maste bara aterkomma om Anek ferries.
Alltsa, tips nr 1, om ni har bil/motorcykel med er, kom sent for att fa parkeringen narmast ut.
Vi blev inlasta av alla bilar och andra motorcyklar och fast vi varit i land i 15min hade inte ens halften kommit ner i garaget for att kora ut sina fordon.
Sen parkerar de sa javla trangt att tva av forarna inte kom in pa sina forarplatser.
Den ena instruerade da sin fru hur hon skulle ratta for att han skulle komma in, han puschade pa.
Slutade i att de korde rakt in i en annan bil....
Den andra stod bara och vantade pa att bilarna runt omkring skulle ge sig av, tills nagon papeka att han kunde ju ta sig in via passagerar satet och kora ivag. Sagt och gjort gubben gav sig i kast med sin uppgift dar i passagerarsatet fastnade han och man blev tvugen att dra ut honom i benen. OM man ska ga in via passagerarsatet bor man be befintliga ( i detta lage hans otroligt feta hustru ) passagerare att forst ga ut!!!!
Nu hjalpte det anda inte att hans fru tillslut tog sig ut och han gjorde ett nytt forsok, han fastnade i vaxelspaken och vad jag vet sa kanske han forfarande sitter fast i den...for vi lamnade skutan at dess ode!

Eller vet ni vad, tips nr 1 ar att inte aka med Anek overhuvudtaget.

Men Kretensarna ar for harliga ( vissa av dem, i vissa fall valdigt fa....).
Vi skulle hem till min vannina som bor ett par byar bort fran Rethymnon, och eftersom var favvo taverna var stangd och det var ett sant harligt vader bestamde vi oss for att stanna i nagon by pa vag ut till henne.
Nu har jag visst helt glomt bort hur det ar pa Kreta pa vintrarna, for som jag minns det ar allt oppet jamt, sa var nu inte fallet. Ganska snart hade vi passerat alla byar och inte sett mer an ett by cafe ( med byns alla gubbar ) oppet.
Da sag vi en skylt om en taverna och bestamde oss for att aka dit, typ 2 meter bort ser vi nagot som liknar en taverna och stannar.
Kvinnan dyker upp i fonstret innan motrn stannat och kikar misstanktsamt pa oss.
- Ar det oppet, undrar jag forsynt.
Jo, jaaa, visst ar de oppna.....
Val inne vet jag inte var jag ska ta vagen.
Var ar vi?
Ar detta en taverna?
En lekplats?
Ett spelhak?
Eller helt enkelt en kvinnas vardagsrum?
Det fanns taverna bord, sa vi slog oss ner vid ett av dem, och vantade......
Och vantade.....
Kvinnan gick runt och plockade och pratde med vad som verkade vara hennes dotter och barnbarn...
Efter ett tag dok fler familjemedlemmar upp och de tittade misstanktsamt pa oss men halsade artigt. Och dar satt vi! Som tva javla utomjordingar med var packning och silverhjalmar. ( Vi hade tagit av dem alltsa, vi satt inte med dem pa!)
Sa brot da mannen tystnaden och fragade om hon hade raki och lite meze, och visst, det skulle hon fixa. Ja hon trodde ju bara att vi ville vila lite, vi sag sa forvirrade och trotta ut och hon tankte att vi kanske bara ville sitta ner en stund!!!
Var nu detta en taverna?
Nja, nej, det var det inte riktigt.
Hon hade oppet, och om nagon var hungrig eller torstig sa kunde hon visst bjuda pa det ena och det andra, men det ar klart att det var mest grannar och vanner som halsade pa. Sallan tva utomjordingar med silverhjalmar!

Gastfrihet anda ut i fingerspetsarna!
Raka motsatsen till Anek alltsa....

ANEK, en hitler inrattning.

Alltsa, det ar hur trevligt som helst med semester, det ar frakten som suger.
Typ att behova aka bat i 9 timmar (21.00-06.00) till Kreta bara for man ska ha motorcykeln med sig.
Forvantningarna var dock hoga, ny bat lanserad endast 14 dagar innan var resa. Da kan den val fan inte lukta skunk och innehalla lika mycket A-folk som getter och far???
Super fin bat, var dock sa javla mycket folk att vi fick sitta i reception, vilket var helt ok da stolarna nastan var ergonomiskt anpassade, lyxigt. Sen att man inte kunde kopa upp sig till "flygplanstolar" och att resan varit 20% billigare om vi bokat returen direkt ( sant maste man alltid ta reda pa sjalv, forvanta dig inte att saljaren ska upplysa dig om nagonting, NAGONTING!!!!!!) var sana sma slag i sammanhanget att vi skrattade mest ( kan varit all ouzo vi hallde i oss forstars...).
Vissade sig dock efter nagra timmar att personalen fatt ovning i nagot som kan liknas med hitlerskola, det rot fram order om att man verkligen inte fick sitta och sacka i receptionen, en man blev bryskt bortplockad ( och slangd over bord???).
Nar man varit vaken sen 06.00 ar det rent naturligt att kroppen borjar svikta efter midnatt ( och med en halvliter ouzo innanfor kragen inte bara sviktar den, da tycker man att hela baten lutar...).
Vi tog oss dock en fuling och styvade in oss i flygplansavdelningen, men dar rade det verkligen flygplansstammning och temperaturen lag pa nollan, inte mycket lattare att sova dar alltsa....
Skit samma, nar vi kom fram hade vart hotell vanligheten att lata oss fa tillgang till hotellet direkt sadar stupade vi i sang!!!
Nu hemresan........
(resten tar vi en annan gang, semester och sant som hant kraver mer respekt en ett ihophafsat skrap inlagg..)
Vi anlande 2timmar innan avgang da vi var sa javla rastlosa av att vi skulle hem att vi likagarna kunde sitta pa baten som pa nagot cafe och glo pa klockan.
Super! Forst in och allt ledigt, valj o vraka!
Men nej, inte receptionen, dar blev vi bryskt bortforsta och in i lobbyn. Ja ja, det fanns gott om plats sa vi slog oss ner vid tvn......DA???!!! Vad fan tankte vi pa da?
Jag sag soffan framfor mig och hur vi skulle lagga oss dar och sova lite senare, tankte inte pa att grekerna alskar svartvit skitfilm och bouzoukiprogram som spelar grekmusik tills det slar lock for oronen, och sa blev det saklart.
i borjan frid o frojd, sen kommer fam Kreta och brakte fram att de ville se nyheter pa NET, darefter foljdes den ena skitfilmen efter den andra for att kulimera i bouzoukimusik pa hogsta niva.
Svimmade vid nagot tillfalle av, men vacktes da bryskt upp av byte av kanal och yttligare hojning av volymen ( notera att vid detta tiifalle hade det flesta manniskor forsokt somna in, eller svimmat av).
Vid ett tillfalle kom personalen fram och skakde liv i mig da jag satt upp vaskan och lutade mig mot den.
Sova?
Jovisst om du sitter rakt upp och inte tar av dig skorna, har fotterna pa golvet och inte lutar dig at nagot hall. Bast ar om du kan sova med oppna ogon.....
Inte nog med att hitler personalen pekar och buffar pa dig ( samt chock hojer volymen for att vaka folk) man har aven en securitas vakt traskandes runt som slanger ner upplagda fotter och skriker om raka ryggar etc.
Hem resan avseglandes utan alkohol men jag rekommenderar starkt att man antingen ar skyhog av diverse pulver eller har med sig en plunta lika stor som en simmbassang, for ska man klara sig med forstandet i behall med en 9 timmars resa med ANEK baten sa hjalper bara ovannamnda eller ett uppkop av en cabin lika dyr som en hemresa till Sverige. Valet ar inte sa svart.......

Semestern var dock underbar, men aldrig helt utan konstigheter....
To be continued........................................

Semester, here I come!

Jag kan inte minnas nar jag sist var pa semester, semester.
Det ska jag nu.
Imorgon gar baten till Kreta och jag och mannen ska vara utan barn i en vecka!!!!!
Tror inte det ar sant...
Fattar inte hur jiajia ska klara det, men vi funderar pa att inte ens ringa och hora..
Det ar som gjort att forstora var semester. Jag vet ju hur de ar de dar huliganerna, vet hur trott och sjalvmordsbenagen man ar efter en dag med dem. Och da ar jag anda van, och deras mamma!!!!
Na, vi far helt klart slanga mbilerna over bord nar vi lamnar Aten.
Kommer man kunna njuta av semester nar man har tva barn?
Fast de inte ar med?

Jag ska sova en hel natt for forsta ggn pa 4ar!!!!!

Javligt spannande att se om man klarar det. Mannen ska fa sexforbud innan kl 10.00 pa morgonen, vad fan ar det annars for vits att bo pa hotell och vara barnfri om man anda ska bli vackt????

Super market.

Star i kon dar man bara far sta om man har hogs 10 saker. kon ar laaaaaaang, men det gar undan da det flesta bara har en grej. Tills THE bitch glider fram med sin overfyllda korg och landar tva man framfor mig.
Alder runt 45-65, kan man nagonsin saga alder pa dessa overmalade, overkladda, stylade fruntimmer?
Ful var hon, vita partyklader som hade passat battre pa en bouzoukimiddag an i super market en lordag kl 11.
Sminkad var hon sa till den grad att hon fatt med alla fargnyanser som finns fran rott till svart.
Och oforskamd!!
Dar star vi i 300meter kon och hon klammer in sin knubbiga gestalt och borjar plocka upp sina varor som inte ryms eftersom man bara far ha tio saker.
Det ar en ko har sager mannen bakom.
The B vander sig om och sager:
- Och min plats ar har! Har du nagot problem med det?
Mannen tittar pa varandra och skakar pa huvuden.
Mannen innan hinner inte betala innan hans varor forvaxlas med The B, och han blir otalig och sager att ja, kan man inte vanta innan sin tur och sta i ko som andra och inte har max tio saker etc...
Men The B har vantat sig detta och ler snallt mot expediten, oh jo jag kan vanta och jag har bara tolv saker och det kan val inte vara sa farligt....
Konversationen fortsatter, men eftersom jag som lydigt statt i ko kommer fram fortare och hinner ut innan The B ens fatt sina saker upplagda pa bandet.
Javla greker och deras oformaga att vanta och koa.
Men da gar det som det gar....
Vem vet, kanske star bouzouki kvinnan kvar och argumenterar an...

Hoppas det.

Jiatro, Doktorn i G landet.

Var med barnen hos Herr doktorn idag, IKA doktorn bor forklaras...
Ja, eller jo jag tror att det gor skillnad pa att doktorn ar fran det statliga IKA an att vara privat praktiserande.
Hur som haver, borjar bra, vi far en tid redan idag kl 14.00 precis har dar vi bor en bit upp, traskar dit med farmor (jiajia), tva sjuka knoddar och all fredags trafik man kan uppbada.
Val dar finns det naturligtvis ingen doktor, men jo visst menar den skoputsande grannen, det har varit barnlakare har tidigare, men de har flyttat for lange sedan.....
Man tycker ju att det statliga IKA borde kanna till detta, och inte ge tider till lakarplatser som inte finns.....
Vi finner dock den ratta adressen, men nu har vi forlorat forsta besokstiden, tur att bada barnen ar sjuka och vi fatt tva tider.
Val pa plats ber vi varken om ursakt eller forklarar oss narmare. Doktorn ar en tjurig langharig sak som aldrig har vare sig praktiserat eller provat att vara trevlig. Att vara barnlakare ar ingen skillnad fran att vara parkeringsvakt. Pedagogisk in my ass!
Barna ar sjuka, det ser han utan att knappt titta pa dem, saklart!
Det skrivs i IKA bockerna och skrapas om plat stolarna. Storebror far en tillsagelse om att inte sitta och dingla med benen sa pallen vickar....
- Ont i magen? Han ater val inte choklad????
Doktorn spanner ogonen i mig, jag forsoker le, men tror mest att jag ser magsjuk ut sjalv...nja njo, jo....
-Aja baja!!!! Vet du inte vad som hander med barn som ater choklad????
Nu stirrar bade jiajia och arg doktorn pa mig....
Man kan fa.......och sa nagot obegripligt babbel pa grekiska.
Ja ja tanker jag trott, i detta land dar choklad serveras till nyfodda har de saklart all info om hur skadligt det ar, som med rokningen ungefar.
Passar dock pa att saga till Storebror att doktorn sager att det ar slut med godis atandet och han nickar och tar det bra.
Alltid nagot.

Val ute tittar jiajia och jag pa varandra och hon utbrister,
- Ma, ti itan autos? ( vad var han, typ..)

Nar vi val moter upp mannen och han undrar vad det var for fel pa barnen kan ingen av oss svara, jag fattade inget, sket i att koncentrera mig nar jiajia anda var med, men det visar sig att hon inte fattat ett dyft av hans svabblande sa dar star vi med tva snoriga ungar och en chokladkaka i handen som vi inte far ata upp.
Vi traskar hemat och hoppas att det bara ar en vanlig forkylning som gar over....

Jag ar i Grekland.

aterkommer......

enlyxhustrusbekannelser

Före detta mammaledig tvåbarnsmor, pendlande mellan Grekland och Sverige.Förlovad med en grek, och har två barn 6 och 4år gamla. Har bott från och till i Grekland i 20år. Tror sig nu ha flyttat hem, men åker fortfarande titt som tätt till Santorini. Tror sig vara en lyxhustru, men är mest som vilken knegar Svensson som helst...

RSS 2.0